torsdag 1 december 2011

Sagor och teori.

Nu sitter Jag på Biblioteket i Visby. Almedalen ser ganska grå ut men staden är ändå som en saga. Lite som en melankolisksaga just idag. Passar ju mig, tänker jag.

Jag jobbar med min teorikurs, contemporary debate vars examination sakta smyger sig närmare. Föreläsning/debatt 20minuter med avsikt för att även fungera som teoretisk research för rapporten. Jag läser om Installation, psykoanalys och surrealism. Precis innan jag gick hemifrån plingade det på dörren och postmanen kom med paket från en nätbokhandel. Compulsive Beauty av Hal Foster står nu som nästa bok på listan att läsa. Baksidan av boken utlovar:

Surrealism has long been seen as its founder, André Breton, wanted it to be seen: as a movement of love and liberation. In Compulsive Beauty, Hal Foster reads surrealism from its other, dark side: as an art given over to the uncanny, the compulsion to repeat and the drive toward death.

Innan jag åkte gjorde jag "papperspåsar" i sidenorganza. De sitter fast i mitt minne. Jag önskar att jag inte hade glömt kameran, jag önskar att jag hade haft bilder på dem. Vi hade grupphandledning med Karstein Solli och jag pratade om påsarna som små rum för varje objekt. Om att ge och få en chans att se in i något. Vi pratade också om skulpturen och formen. Den hängande som tar plats och är upplyft. Den liggandde "döda" på golvet. Storlekens betydelse och viljan att vilja röra saker.

Klänningarna blev klänningar också. De hänger på väggen i det där rummet.Jag vet faktiskt inte om de är en del av det hela. Fast jag vet att jag behövde göra dem och jag tror att de kanske här en förklaring i sig. Jag har bara inte formulerat den.

Sidenorganza, stickat, foto, tusch och ljud är det som jag tänker på nu. Jag vill ha något hårt material också. Jag vet inte om det blir plast, lera, metall eller vad jag vill. Kan man våga tro att det håller på att formas en idé och helhet i mitt huvud?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar